Hogyan törődjünk a bútorral

MASSZIV FÁBOL KÉSZÜLT BÚTOR HELYES ÁPOLÁSA ÉS HASZNÁLATA

Minden egyes masszív fából készült bútor egyedülálló és különleges. A fa természetes anyag, mely folyamatosan dolgozik, ezért szükséges megfelelően gondozni, hogy bútorunk sokáig használatunkra legyen. A masszív bútor karbantartása nem igényes, de szükséges betartani néhány tanácsot és elvet, melyek hatással lehetnek a hibátlan állapotára és élettartamára.

 

IDEÁLIS PÁRATARTALOM ÉS HŐMÉRSÉKLET

A masszív bútor magába szívja a nedvességet, mellyel folyamatosan dolgozik. Száraz környezet zsugorodást / repedezést idézhet elő. Szükséges a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet biztosítani. Ideális hőmérséklet 20 °C körüli és a páratartalomnak 40 – 60 % között kell mozognia.

TANÁCSOK: rendszeres szellőztetés, enyhe huzat a helyiségben

 

BÚTOR ELHELYEZÉSE

A bútor elhelyezése szintén jelentős hatássa lvan a zélettartamára. Ezért ajánljuk:

  1. A bútort ne helyezze fűtőberendezések közelébe
  2. Ne tegye ki közvetlen napfénynek
  3. Ne helyezzen nedves, vagy vizes tárgyakat a masszív bútor felületére

A felsorolt elveken kívül nagyon fontos a masszív bútor ápolása és karbantartása.  Nagyon egyszerű és nem igényel sok időt.

 

Lakkozott bútor

A lakkozott felületű bútor karbantartása nagyon egyszerű. A bútort nedves (nem vizes!) törlőkendővel kell tisztítatni, amely nem szöszöl és utána azonnal szárazra törölni. A tisztításhoz ne használjon mosogatószereket és csiszolóanyagokat. Használjon a lakkozott bútorok ápolására szánt permetezőket (sprayeket), ill. pasztákat. A készítményt, amit először használ, egy kevésbé látható helyen kell a bútoron tesztelni. A bútorok ápolására használt készítményt a törlőkendőre kell felvinni – nem közvetlenül a bútorra.

 

Viasszal kezelt bútor

A viasszal kezelt bútor sokkal nagyobb gondoskodást igényel, mint a lakkozott bútor. A viaszt, amely a fa felületén található meleggel nagyon könnyen meg lehet károsítani, ezért nem ajánlott forró tárgyakat helyezni rá.A bútort csak SZÁRAZ törlőkendővel kell törölni, amely nem szöszöl, esetleg száraz törlőkendővel lehet polírozni. Ne használjon agresszív tisztítószereket és polírozószereket, amelyek oldószereket tartalmaznak. Igyekezzen a bútort megóvni a víztől és a nedvességtől. Amennyiben a bútor vízzel érintkezik, azonnal szárítsa meg a felületet. Ezt követően elég a bútort száraz törlőkendővel polírozni. A fényesség megőrzése és a felület ellenállósága érdekében viasszal kezelt felület felújítására alkalmas készítmények használatát ajánljuk. Ezeket a készítményeket használja a rendszeres ápolás során is. A viaszt puha törlőkendővel vigye fel, majd a megszáradása után polírozza ki száraz törlőkendővel.

 

Olajjal kezelt bútor

A bútor, amely olajjal van kezelve megtartja a természetességét. A kezelés célja, hogy a természetessége a lehető legnagyobb mértékben megmaradjon. A bútort enyhén nedves törlőkendővel (puha, nem szöszöl) kezelje nagyon gyenge szappanos vízzel. Soha ne használjon koncentrált, vagy csiszolóanyagokat, amelyek agresszíven reagálnak és a felület megsértéséhez és károsításához vezethetnek. Ajánljuk a bútort 2-3 havonta a készítményekkel törlőkendő segítségével bekenni.

 A bútorok karbantartására ajánlott tisztítószereket megvásárolhatja webáruházunkban.

© 2022 Bighome.hu - minden jog fenntartva